news

Wie wordt de opvolger van Deldiche Racing in Belcar Endurance Championship?

15-12-2016

Eén zaak is duidelijk: de eersteling van het Belcar Endurance Championship zorgde voor de nodige hoogspanning op en rond de Belgische circuits. Pas na afloop van de vijfde en laatste round op Circuit Zolder kenden we de namen van de kampioenen in de verschillende klassen van het allereerste Belcar Endurance Championship: MExT Racing (Belcar 1), PK Carsport (Belcar 3), Comparex Racing (Belcar 4), Offenga Racing (Belcar 5) en Carlier Racing (Belcar 6).

De grootste slokop was evenwel Deldiche Racing dat zowel Belcar 2 als het algemene klassement van het BEC domineerde. Gezien Luc De Cock, Tim Joosen en Sam Dejonghe minstens vier keer aan de start verschenen in de #701 Norma M20 FC van Deldiche Racing delen zij de verkregen punten en zijn ze samen de nieuwe Belgische kampioenen!

"Het was een fantastisch gevoel om na zo'n zwaar seizoen zowel als algemeen kampioen als kampioen in Belcar 2 gehuldigd te worden", stelde Luc De Cock, team owner en kopman van Deldiche Racing.
Voor de start van de seizoensfinale stonden Deldiche Racing en de #8 Porsche 991 van MExT Racing Team  immers ex-aequo in de puntenstand. Met een vierde overwinning in de ultieme race slaagde Deldiche Racing er evenwel in het verschil te maken met rivalen Kris Wauters en Xavier Stevens.

Dat de Clouseau-broers en Xavier Stevens zo dicht in de buurt konden blijven van de snellere mannen, heeft veel te maken met het puntensysteem, waarbij de punten van zeges in Belcar 1 meetelden in de uiteindelijke afrekening. Dat gold nog meer voor de #240 PK Carsport en Guillaume Dumarey, die overheersten in Belcar 3 en opklommen naar een knappe vierde plaats in het algemene klassement, in het zog van de #2 DVB Racing Ferrari van de Thiers-broers!

Dit democratische systeem blijft ook in het komende seizoen van Belcar Endurance Championship behouden, maar het puntenbarema wordt aangepast. De respectievelijke 50 punten (algemeen) en 100 punten (klasse) worden vervangen door 10 punten voor een algemene zege en 25 punten voor een overwinning in de klasse. Enkel de eerste tien in het klassement scoren. Na de tijdtraining wordt er 1 punt toegekend aan de houder van de pole positie.

De 24 Hours of Zolder zijn natuurlijk de top of the bill  in het BEC. Ook hier wordt de puntenverdeling bijgestuurd.

“De 24 Hours zijn de zwaarste en meest afmattende race,” aldus Lucia Gallucci, Race Organisation Manager. “In samenspraak met de Belcar-commissie werd daarom besloten om punten toe te kennen aan de eerste tien in de tussenrangschikking na zes uur en na twaalf uur – telkens 12,5 voor de leider in de klasse; 5 voor de kopmannen algemeen - alvorens er opnieuw volle punten te verdienen zijn aan de eindmeet. Iemand die halfweg diende af te haken of, sterker nog, met zicht op de geblokte vlag moest opgeven, keerde tot hiertoe met lege handen huiswaarts.”

Naast de Zolderse etmaalrace en één race van 125 minuten gaan de drie resterende wedstrijden over 180 minuten.

“Onder de roepnaam “Endurance” was iedereen vragende partij om dat ook op de piste toe te passen en dus te gaan voor meer track time. Dat laat teams toe een derde rijder op te stellen en indien deze niet voldoende rondjes zou kunnen gereden hebben, ziet hij/zij zich voortaan wel gerangschikt, samen met zijn teammaats. De verplichte rijtijden komen dus te vervallen. Ja, hij of zij, want het idee voor een Ladies Trophy zit in de pijplijn. Dat geldt ook voor een Junior-klassement.”

Afspraak met Belcar Endurance Championship op 22-23 april 2017 op Circuit Spa-Francorchamps om er een eerste blik te werpen op de mogelijke concurrenten van de Norma van het uittredende Deldiche Racing-kampioenenteam!

Kalender Belcar Endurance Championship 2017

22-23 april: TCR Benelux Trophy – 180’ – Circuit de Spa-Francorchamps
3-4 juni: New Race Festival Blancpain GT Series – 125’ – Circuit Zolder
15-16 juli: Zolder Superprix – 180’ – Circuit Zolder
17-19-20 augustus: 24 Hours of Zolder – Circuit Zolder
14-15 oktober: American Festival Nascar Finals – 180’ – Circuit Zolder

 
« Terug

Weeks

:

Days

:

Hours

:

Min.

:

Sec.


Weeks

:

Days

:

Hours

:

Min.

:

Sec.


Weeks

:

Days

:

Hours

:

Min.

:

Sec.
kalender

TCR Benelux


VW Funcup

Franco Fun Festival
30-31 / 03 and 1 / 04 / 2018 - Circuit de Francorchamps
Trophée de Bourgogne
27-29 / 04 / 2018 - Dijon Prenois
Benelux Open Races
26-27 / 05 / 2018 - Circuit Zandvoort
The 25 Hours VW Fun Cup
05-06-07-08 / 07 / 2018 - Circuit de Francorchamps
Kronos 10 Hours of Mettet
21-22 / 09 / 2018 - Circuit Mettet
Dutch Fun Festival
06-07 / 10 / 2018 - Circuit TT Assen
Zolder Fun Festival
27-28 / 10 / 2018 - Circuit Zolder
VW Fun Cup Price Giving
xx/12/2018 - VW Contact Center - Kortenberg